Ludzie robią ten błąd przy dawaniu napiwków. To obraza dla kelnera
Jaką kwotę dać jako napiwek kelnerowi w restauracji? I czy powinno się go wręczać wyłącznie w gotówce? Jest kilka zasad, które dotyczą tej kwestii. Warto je znać.
Reklama.
Jaką kwotę dać jako napiwek kelnerowi w restauracji? I czy powinno się go wręczać wyłącznie w gotówce? Jest kilka zasad, które dotyczą tej kwestii. Warto je znać.
Napiwki nie są obowiązkowe, ale często klienci dodają je do rachunku. To po prostu dla niektórych zachowanie kulturalne i wyraz szacunku dla pracy kelnera, który dołożył starań, by posiłek był dla klienta przyjemnością.
Zwyczajowo kwota napiwku wynosi około 10-15 procent wartości rachunku. Gdy obsługa jest wyjątkowo dobra, klienci decydują się nawet dać większą sumę.
W Polsce mimo wszystko rzadko spotyka się sytuacje, że napiwek jest automatycznie doliczany do rachunku, a jeśli już, to knajpa informuje o tym w widocznym miejscu. Zazwyczaj bywa tak, jeśli kelner obsługuje większą grupę. Bardzo często napiwek jest resztą, której kelnera nam nie wydaje. Gdy koszt posiłku to 90 zł, a my mówimy, że poprosimy do 100 złotych. Najlepiej wtedy sprawdza się danie napiwku w gotówce. Wtedy mamy pewność, że trafi wprost do kelnera lub kelnerki.
Gdy płacimy kartą, możemy zasugerować doliczenie napiwku, ale czasem usłyszymy w odpowiedzi, że kelnerka / kelner nie może tak robić. Poza tym istnieje ryzyko, że restauracja na przykład rozdziela te kwoty pomiędzy wszystkie osoby obsługujące klientów i wówczas może to oznaczać mniejszą kwotę dla kelnera. Warto więc w takiej sytuacji mieć przy sobie gotówkę. Największym błędem, nawet policzkiem dla kelnera, będzie zostawienie drobnych monet jako napiwku. Może to zostać odebrane jako zniewaga. Blog krytykakulinarna.com zwraca uwagę, że nie powinniśmy zostawiać drobnych monet o wartości 48 groszy. Dla klienta może to być przysłowiowy policzek. Już lepiej wówczas nie zostawiać żadnego napiwku.
Dawanie napiwków w restauracji jest często uznawane za wyraz uznania dla kelnera za dobrą obsługę. Jednak istnieją pewne kwoty lub procenty, które mogą być odebrane jako obraza lub "policzek" przez kelnera. Oto kilka przykładów:
Zobacz także