Najdroższy grzyb świata rośnie w Polsce. Cena za kilogram powala
Gąska sosnowa rośnie głównie w lasach iglastych, jak nazwa wskazuje, zwłaszcza w okolicach sosen. Tworzy z nimi tzw. mikoryzę – czytamy na stronie Zielony Onet. Mikoryza polega na współżyciu korzeni lub nasion roślin naczyniowych z grzybami. Gąska sosnowa najczęściej występuje w Azji. Głównie chodzi o Chiny i Japonię. W tym drugim kraju jest szczególnie ceniona. Japończycy uważają ją za przysmak i symbol luksusu. Można ją spotkać także w USA. Ekstremalna rzadkość tego grzyba sprawia, że jego kilogram potrafi kosztować w kraju kwtinącej wiśni nawet dwa tysiące euro (ponad 8,5 tysięcy złotych – kurs 29 sierpnia 2024).
Gąska sosnowa. Kiedy w Polsce pierwszy raz ją znaleziono?
W Polsce gąskę sosnową pierwszy raz znaleziono w 1921 roku, czyli ponad 100 lat temu. Od tego czasu jej w naszym kraju nie zaobserwowano. Dopiero od 1921 roku znów u nas występuje. Najpierw odkryto ją w Gdańsku, a następnie w gminie Zawoja w województwie małopolskim.
Dlaczego gąska sosnowa jest tak droga?
Poza ekstremalną rzadkością występowania tego grzyba na cenę wpływają też wymagania dotyczące jej zbioru. Jest bardzo trudna w hodowli, co sprawia, że praktycznie wszystkie dostępne na rynku okazy pochodzą z dzikich zbiorów.
Zbieranie gąski sosnowej to zajęcie dla bardzo doświadczonych grzybiarzy. Muszą wykazać się precyzją, by nie uszkodzić owocników.
Gąska sosnowa musi być zbierana w odpowiednim momencie, by zachowała swoje walory smakowe i odżywcze. Jak łatwo wywnioskować, trafia na rynek w bardzo małych ilościach, co w oczywisty sposób podnosi jej cenę. Gąska sosnowa ma intensywny aromat cynamonu, który utrzymuje się nawet po intensywnej obróbce termicznej. W kuchni podaje się ją w daniach z ryżem, zupach, a także jako dodatek do jajek i morskich glonów.
Koneserzy cenię ten grzyb za słodkawo-mączysty smak. Ale walory smakowe, nie tak jak w przypadku wielu innych grzybów, to nie wszystko. Ma też właściwości, które wzmacniają odporność i antyoksydacyjne.