Masło czy margaryna? O to jest pytanie. Dla wielu osób dość oczywista, bo wolą bardziej naturalne masło. Czy jednak na pewno jest zdrowsze dla naszego organizmu? Okazuje się, że nie do końca, ale też jest w tym pewien haczyk.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Masła i margaryny używamy nie tylko do smarowania kanapek, ale i gotowania czy pieczenia. Ze świecą szukać lodówki, w której nie znajdziemy żadnej z tych rzeczy, bo są niezwykle uniwersalne i nie tak łatwo je zastąpić.
Jeśli nas na to stać, to wybieramy droższe masło, bo zostało wyprodukowane z większej ilości mleka niż wysokoprzetworzona (do tego jeszcze wrócimy) margaryna, która z kolei ma mniej tłuszczów nasyconych (są co prawda też naturalne, ale to m.in. przez nie tyjemy i powodują inne dolegliwości zdrowotne np. miażdżycę).
Margaryna jest zdrowsza od masła? Dietetyk podał zaskakującą informację
Znany z internetu dietetyk Michał Wrzosek zapewnia w filmie na YouTube, że margaryna (przynajmniej jeśli chodzi o smarowanie pieczywa) jest zdrowsza, bo już nie produkuje się jej przez uwodornienie.
To proces utwardzania tłuszczów roślinnych (nienasyconych), który był wcześniej stosowany na masową skalę: w jego wyniku w margarynach powstawało więcej rakotwórczych tłuszczów trans (np. w UE wprowadzono ograniczenia dotyczące ich przemysłowych ilości w produktach) niż właśnie w maśle. Teraz robi się ją inaczej.
Na koniec Wrzosek dodał, że jeśli kochamy masło, to po prostu nie powinniśmy go za dużo jeść. Podobnie jest moim zdaniem z margaryną, bo może i ma mniej niezdrowych tłuszczów, ale jest wysokoprzetworzona. Do tego w jej składzie jest często np. olej palmowy (jak choćby we wspomnianej przez niego Florze).
To jest właśnie ten haczyk. Mocno przetworzone jedzenie spożywane na dłuższą metę też może być rakotwórcze, więc jak już musimy, to smarujmy nią chleb (najlepiej pełnoziarnisty) z umiarem. Uwierzcie mi, że da się też zjeść kanapki bez masła lub margaryny.
Dziennikarz popkulturowy. Tylko otworzę oczy i już do komputera (i kto by pomyślał, że te miliony godzin spędzonych w internecie, kiedyś się przydadzą?). Zawsze zależy mi na tym, by moje artykuły stały się ciekawą anegdotą w rozmowach ze znajomymi i rozsiadły się na długo w głowie czytelnika. Mój żywioł to popkultura i zjawiska internetowe. Prywatnie: romantyk-pozytywista – jak Wokulski z „Lalki”.
Powstaje przez przeestryfikowanie tłuszczów i ten proces nie psuje budowy kwasów tłuszczowych. Dlaczego margaryna jest zdrowsza? Masło ma dużo więcej niezdrowych, nasyconych kwasów tłuszczowych od margaryny. Masło ma 65 proc., a taka Flora 7 proc.
Masło ma też mniej zdrowych, wielonienanasyconych kwasów tłuszczowych. Zamiana 10 proc. kalorii z masła na margarynę zmniejsza stężenie złego cholesterolu LDL.