Jak uratować za słoną zupę? Wystarczy użyć jednego składnika i wcale nie musisz rozcieńczać

redakcja Topnewsy
27 października 2024, 06:46 • 1 minuta czytania
Jak uratować za słoną zupę? Wcale nie musisz jej rozcieńczać Fot. 123 rf/zdjęcie seryjne
Przesolenie zupy to wpadka, która może zdarzyć się każdemu. Najgorsza jest w niej perspektywa wylania całego gara buliony czy wywaru do zlewu. Wiele osób uważa, że zupę można co najwyżej rozcieńczyć wodą, ale wtedy tracimy smak i potrzebujemy nierzadko dodatkowych składników, do zagęszczenia zupy. A istnieje sposób lepszy dla smaku, lecz równie prosty. Na pewno masz w kuchni ten składnik.
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Jak uratować za słoną zupę?

Rozcieńczenie wodą to ostatnia deska ratunku, zniweluje słoność, ale odbierze zupie wiele smaku. Zazwyczaj jednak mamy w domu lepszy składnik, który nada się do tego idealnie. Mowa o ziemniaku. Surowy ziemniak nie musi być częścią naszej późniejszej zupy – wystarczy surowego, obranego ziemniaka wrzucić do gotującego się wywaru i poczekać.


Po około 10-15 minutach gotowania ziemniak wchłonie część soli, co pozwoli przywrócić daniu bardziej zrównoważony smak. Następnie możemy usunąć ziemniaka, zanim przekaże on swój smak do zupy.

To nie koniec sposobów – można do zupy dodać również kwaśną śmietanę, która zadziała podobnie – to jednak jasne, że nie każda zupa nada się do zabielenia. Wystarczy wspomnieć o rosole. Jednak z pewnością możemy dodać śmietany do jarzynowej, barszczu, grzybowej i wielu innych zup. Możemy wykorzystać także mleko, jednak musimy pamiętać, że to zdecydowanie bardziej rozcieńczy wywar.

Innym trikiem jest dodanie do zupy woreczka ryżu, który również może wchłonąć część soli. A co zrobić, gdy zupa wychodzi zbyt mało gęsta, a nowych składników dodać nie możemy z powodu różnego czasu gotowania każdego z nich?

Jak zagęścić zupę?

Sposobów jest wiele, a wszystko zależy od rodzaju zupy i efektu, który chcemy uzyskać. Jeśli gotujemy np. zupę warzywną z ziemniakami, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niej jeszcze ryż lub kaszę i tymi składnikami zupę zagęścić.

Jeśli jednak nie chcemy dodawać innych składników stałych, możemy zagęścić zupę śmietaną. Jeśli zależy nam na kremowości, możemy rozpuścić w zupie serek topiony – to sprawdzi się szczególnie przy warzywnych kremach.

Przy tradycyjnej zupie, która składa się z bulionu i jarzyn lub mięsa najlepiej sprawdzi się za to zasmażka, czyli sposób na zagęszczenie zupy, który dobrze znały nasze babcie. To proste.

Wystarczy roztopić masło (ok. 1-2 łyżki) na patelni, a następnie dodać do niego taką samą ilość mąki pszennej. Potem podsmażać, mieszając, aż masa lekko się zarumieni. Na koniec dodać zasmażkę do zupy i dobrze wymieszać, aby uniknąć grudek. Na koniec zagotować zupę przez kilka minut, aby nabrała konsystencji.