logo
W jakich ilościach piwo szkodzi? Tak przedstawiają się zalecenia ekspertów Fot. pexels.com
Reklama.

Wielu z was zapewne zadawało sobie pytanie, czy istnieje bezpieczna ilość wypijanego alkoholu. Oczywiście chodzi o zabezpieczenie przed ryzykiem uzależnienia. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) standardowa porcja czystego alkoholu w przypadku piwa o mocy 5 proc. to 250 mililitrów.

Jakie są zalecenia ekspertów? Mężczyźni nie powinni przekraczać czterech porcji alkoholu dziennie, nie więcej niż 5 razy w tygodniu. W przypadku kobiet są to dwie porcje.

Ważne! Zawsze muszą pozostać dwa dni przerwy od alkoholu. Wspomniane proporcje oznaczają, że mężczyźni nie powinni wypijać więcej niż dwóch piw dziennie, a kobiety jednego – nie więcej niż 5 razy w tygodniu.

Czytaj także:

W jakich ilościach piwo szkodzi? Tak przedstawiają się zalecenia ekspertów

1. Piwo powoduje otyłość

Nadmierna konsumpcja piwa przyczynia się do nadwagi. Nie ma nic dziwnego w tym, że potocznie o męskich brzuchach mówi się "piwne". Piwo jest jednym z alkoholi o wyższej kaloryczności – półlitrowa butelka zawiera przeciętnie 250 kalorii. Im mocniejsze piwo, tym więcej kalorii dostarcza. Ponadto ten napój charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym oraz znaczną ilością cukrów. Dodatkowo spożywanie piwa może również zwiększać apetyt.

2. Piwo vs. serce

Regularne i umiarkowane spożywanie tej substancji zmniejsza ryzyko wystąpienia ataku serca aż o 60 procent w porównaniu do osób, które nie sięgają po nią. Piwo posiada składniki, które obniżają poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, a także hamuje proces tworzenia się skrzepów.

Jednak warto podkreślić, że przekraczanie zalecanych porcji alkoholu może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, a w rezultacie migotania przedsionków, cukrzycy i udarów mózgu.

3. Zapobiega anemii

Piwo podnosi w organizmie poziom witaminy B, dzięki czemu może zapobiec anemii. Warto zwrócić uwagę na to, że złoty napój zawiera w sobie witaminy B1, B2, B6 i B12.

4. Szkodzi nerkom

Choć picie piwa ma swoje zalety, to niestety zwiększa nawet do 40 proc. ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych. Nadużywając go, ryzykujesz nadciśnienie, a nawet chorobę nerek.

5. Wzmacnia kości

Piwo zawiera bardzo dużo krzemu. Pierwiastek ten potrzebny jest do wzmacniania i uelastyczniania naszych kości.

6. Wzrok

Jedno piwo dziennie zwiększa ilość antyoksydantów w naszym organizmie, które zapobiegają chorobie oczu takiej jak zaćma. Z kolei przekraczanie bezpiecznej dawki może prowadzić do licznych chorób i wad narządu wzroku.

Czytaj także:

7. Problemy ze snem

Piwo zawiera chmiel. Składnik ten wpływa pozytywnie na układ nerwowy i może mieć bardzo dobry wpływ na osoby, które borykają się z zaburzeniami snu.

8. Demencja i Alzheimer

Spożywanie piwa przez dłuższy czas może powodować pogłębioną demencję i chorobę Alzheimera.