Śmiertelne zatrucie w barze McDonald's. 10 osób w szpitalu
redakcja Topnewsy
23 października 2024, 10:15·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 23 października 2024, 10:15
Jedna osoba zmarła, a kolejne 10 trafiło do szpitala w wyniku zatrucia po wizycie w barze McDonald's. Prawdopodobnie stało się tak w wyniku epidemii bakterii E-coli. Miała się ona znajdować w hamburgerach sieci w USA.
Reklama.
Reklama.
Liczba chorych po spożyciu hamburgerów McDonald'ssięga kilkudziesięciu osób. W rzeczywistości jej rozmiary mogą być znacznie większe, gdyż zapewne nie wszystkie zgłoszenia spłynęły. Informację o wybuchu epidemii przekazało we wtorek (22 października) amerykańskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC).
Do szpitali zgłosiło się wiele osób po zjedzeniu burgerów Quarter Pounder, po tym jak wybuchła epidemia bakterii E-coli – podaje BBC.
Co najmniej jedna osoba zmarła, a dziesięć trafiło do szpitala. Do zatruć doszło w kilku stanach, a liczba zgłoszonych przypadków wciąż rośnie.
Nie wiadomo, kim jest ofiara śmiertelna zatrucia w barze McDonald's. Podano jedynie, że to starsza osoba ze stanu Kolorado. Większość chorych potwierdziła, że spożyła burgera Quarter Pounder przed pojawieniem się objawów zatrucia.
Jak przekazało CDC, pierwsze zachorowanie wykryto 27 września. Jak dotąd jest 49 przypadków zakażeń w 10 stanach: Kolorado, Nebrasce, Iowa, Kansas, Missouri, Montanie, Oregonie, Utah, Wisconsinie i Wyoming.
Ponad połowa chorych pochodzi z Kolorado. Z kolei 9 przypadków wykryto w sąsiedniej Nebrasce.
Czytaj także:
McDonald's reaguje na zatrucie bakteriami E-coli zawartymi w burgerach
McDonald's w następstwie epidemii E-coli podjął decyzję o wstrzymaniu sprzedaży Quarter Pounderów w USA. Firma przestała też stosować świeżo krojoną cebulę i wołowinę, które mogły być źródłem zakażenia.
Inne produkty z menu McDonald's, czyli cheeseburgery, hamburgery, Big Maki czy McDouble nie zostały objęte restrykcjami.
Specjalne oświadczenie wydał Joe Erlinger, prezes McDonald's w USA. Zwrócił uwagę, iż zdrowie i bezpieczeństwo klientów jest dla firmy priorytetem.
– Dzisiaj, po ścisłej konsultacji z odpowiednimi organami regulacyjnymi, w tym CDC, USDA i FDA, podjęliśmy kroki, aby usunąć świeżo krojone cebule, które są używane w Quarter Pounderach, z wybranych restauracji – powiedział prezes Joe Erlinger w swoim wystąpieniu wideo.
Jednocześnie prezes McDonald's w USA zapewnił, że inne produkty sieci w większości stanów są bezpieczne i nadal będą dostępne w sprzedaży.
McDonald's. Świeżo krojone cebule i kotlety wołowe pod lupą
Jak podało CDC, dotychczas nie zidentyfikowano jednoznacznie, który składnik był odpowiedzialny za wybuch epidemii. Badania analizowały dwa składniki: świeżo krojone cebule oraz świeże kotlety wołowe.
Każda osoba, która została przesłuchana, zgłaszała spożycie posiłku w McDonald's przed zachorowaniem, a większość z nich wymieniła Quarter Poundera – podało CDC w oświadczeniu.
CDC zaleca, by osoby, które miały styczność z Quarter Pounderem i doświadczają takich objawów jak biegunka, gorączka powyżej 39 stopni Celsjusza, silne wymioty czy odwodnienie, pilnie skontaktowały się z lekarzem.
Liczba osób dotkniętych epidemią może wzrosnąć, gdyż zgłoszenia nowych przypadków mogą pojawiać się z opóźnieniem.