logo
Salmonella w popularnym żółtym serze. Sanepid wydał ostrzeżenie przed spożyciem. Fot. 123RF / zdjęcie seryjne
Reklama.

W jednej z pięciu próbek sera złotego Mazur 150 g w plastrach wykryto pałeczki Salmonella. Spożycie produktu zanieczyszczonego tą bakterią, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Jak podał GIS, do odkrycia bakterii Salmonella Newport doszło w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Oto szczegóły dotyczące sera żółtego Mazur zawierającego salmonellę, które podał GIS.

Nazwa produktu: Ser Złoty Mazur 150 g

Numer partii: 30.08/P6 16:59

Najlepiej spożyć przed: 28.11.2024

Kod kreskowy: 5900820008406

Producent: Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE.

Jak czytamy w komunikacie GIS, producent podjął działania w celu wycofania z obrotu produktu. Organy inspekcji weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta. Prowadzą postępowanie wyjaśniające.

GIS ostrzega, by nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem. "W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" – podaje w komunikacie. I odsyła na stronę gov.pl, gdzie opisano główne objawy zatrucia salmonellą.

W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem – czytamy w komunikacie GIS.

Salmonelozy durowe i jelitowe

Salmonelozy są to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe.

Człowiek może zakazić się poprzez:

  • spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella,
  • spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko),
  • używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności.
  • W szczególnych warunkach (szpitale, domy opieki) zakażenie może się szerzyć drogą bezpośredniego kontaktu lub drogą powietrzną – czytamy na gov.pl.

    Objawy zatrucia salmonellą

    Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, , opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.