Gąska sosnowa to ekstremalnie rzadki grzyb. W Polsce w ostatnim czasie znajdowano ją raz na 100 lat. Jest ekstremalnie droga.
Gąska sosnowa to ekstremalnie rzadki grzyb. W Polsce w ostatnim czasie znajdowano ją raz na 100 lat. Jest ekstremalnie droga. Fot. Wikipedia
Reklama.

Gąska sosnowa rośnie głównie w lasach iglastych, jak nazwa wskazuje, zwłaszcza w okolicach sosen. Tworzy z nimi tzw. mikoryzę – czytamy na stronie Zielony Onet. Mikoryza polega na współżyciu korzeni lub nasion roślin naczyniowych z grzybami. Gąska sosnowa najczęściej występuje w Azji. Głównie chodzi o Chiny i Japonię. W tym drugim kraju jest szczególnie ceniona. Japończycy uważają ją za przysmak i symbol luksusu. Można ją spotkać także w USA. Ekstremalna rzadkość tego grzyba sprawia, że jego kilogram potrafi kosztować w kraju kwtinącej wiśni nawet dwa tysiące euro (ponad 8,5 tysięcy złotych – kurs 29 sierpnia 2024).

Gąska sosnowa. Kiedy w Polsce pierwszy raz ją znaleziono?

W Polsce gąskę sosnową pierwszy raz znaleziono w 1921 roku, czyli ponad 100 lat temu. Od tego czasu jej w naszym kraju nie zaobserwowano. Dopiero od 1921 roku znów u nas występuje. Najpierw odkryto ją w Gdańsku, a następnie w gminie Zawoja w województwie małopolskim.

logo
Gąska sosnowa to ekstremalnie rzadki grzyb. Jest astronomicznie droga. Fot. Wikipedia

Dlaczego gąska sosnowa jest tak droga?

Poza ekstremalną rzadkością występowania tego grzyba na cenę wpływają też wymagania dotyczące jej zbioru. Jest bardzo trudna w hodowli, co sprawia, że praktycznie wszystkie dostępne na rynku okazy pochodzą z dzikich zbiorów.

Zbieranie gąski sosnowej to zajęcie dla bardzo doświadczonych grzybiarzy. Muszą wykazać się precyzją, by nie uszkodzić owocników.

Gąska sosnowa musi być zbierana w odpowiednim momencie, by zachowała swoje walory smakowe i odżywcze. Jak łatwo wywnioskować, trafia na rynek w bardzo małych ilościach, co w oczywisty sposób podnosi jej cenę. Gąska sosnowa ma intensywny aromat cynamonu, który utrzymuje się nawet po intensywnej obróbce termicznej. W kuchni podaje się ją w daniach z ryżem, zupach, a także jako dodatek do jajek i morskich glonów.

Koneserzy cenię ten grzyb za słodkawo-mączysty smak. Ale walory smakowe, nie tak jak w przypadku wielu innych grzybów, to nie wszystko. Ma też właściwości, które wzmacniają odporność i antyoksydacyjne.