Niemcy już wiedzą. Te jaja znikną z marketów, a powód jest prosty

Rafał Badowski

12 kwietnia 2024, 11:20 · 1 minuta czytania
Niemieccy hodowcy twierdzą, że z marketów znikną brązowe jaja. Za kilka lat ma ich nie być w ogóle. Powód jest prosty. Wynika to z "potencjału genetycznego".


Niemcy już wiedzą. Te jaja znikną z marketów, a powód jest prosty

Rafał Badowski
12 kwietnia 2024, 11:20 • 1 minuta czytania
Niemieccy hodowcy twierdzą, że z marketów znikną brązowe jaja. Za kilka lat ma ich nie być w ogóle. Powód jest prosty. Wynika to z "potencjału genetycznego".
Z marketów znikną brązowe jaja – przewidują Niemcy. Fot. 123RF / zdjęcie seryjne
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Białe kury znoszą białe jaja, a brązowe kury – brązowe. Tak przynajmniej wygląda to na przykładzie drobiu niemieckiego. Jak podaje Federalne Stowarzyszenie Niemieckich Producentów Jaj, dziś w supermarketach odsetek brązowych jaj wynosi około 30 procent. Dziś klienci mają wybór między brązowymi a białymi jajkami. Jednak Federalne Stowarzyszenie Niemieckich Producentów Jaj twierdzi, że to skończy się w ciągu kilku lat.


– Już teraz jest coraz mniej brązowych jaj, wkrótce prawdopodobnie nie będzie ich wcale – powiedział Henner Schoenecke, przewodniczący Federalnego Stowarzyszenia Niemieckich Producentów Jaj.

Dlaczego z supermarketów znikną brązowe jaja?

Powodem jest to, że wielu hodowców przestawia się na białe kury. Jak tłumaczy Schoenecke, mają one większy potencjał genetyczny niż kury brązowe. – Żyją dłużej i dłużej niosą jaja – wyjaśnia przewodniczący Federalnego Stowarzyszenia Niemieckich Producentów Jaj. Poza tym białe kury są łatwiejsze w utrzymaniu i bardziej mobilne. Łatwiej udaje im się znajdować pożywienie i wodę. Są lżejsze i mniejsze, podobnie jak jaja, które znoszą. Dzięki temu nie jest to dla nich tak uciążliwe.

Czytaj także: https://topnewsy.pl/2708,biedronka-i-lidl-razaco-zanizaja-ceny-jajek-trudno-uwierzyc-o-ile

– W przeszłości brązowe jaja miały twardszą skorupkę, dzisiaj już nie. Nie ma też różnicy w smaku – dodał przewodniczący stowarzyszenia. Brązowe jaja obecnie oferuje już tylko kilku regionalnych hodowców. Ciekawe są w tym kontekście wyniki sondażu przeprowadzonego na zlecenie Stowarzyszenia Niemieckiego Przemysłu Drobiarskiego wśród klientów. Wynika z niego, że preferencje dotyczące kupna brązowych lub białych jaj zależą od wieku konsumentów.

Osoby starsze chętniej kupują brązowe jaja. Z kolei młodsi klienci nie zwracają uwagi na kolor. Przywiązują za to wagę do sposobu hodowli i regionalności. Rzecznik sieci supermarketów Rewe stwierdził, że dla większości klientów kolor skorupki jest obojętny. Wyjątek stanowi między innymi Wielkanoc. Wówczas preferowane są białe jajka.