
To już coraz większy problem dla Włochów. Ponad jedna trzecia z nich przyznała (36 proc.), że za granicą spożywali pizzę niezjadliwą. Powodem było fatalne ciasto, jego wypiek czy dodatki. Tak wynika z sondażu przeprowadzonego dla włoskiego związku rolników i producentów żywności Coldiretti.
Wyniki analiz przedstawiono w Neapolu w związku z szóstą rocznicą wpisania na listę dziedzictwa UNESCO sztuki wypieku tamtejszej pizzy, uważanej za najlepszą na świecie.
Zobacz także
W wiosce Coldiretti są stragany z produktami rolnymi i artykułami spożywczymi. Otwarto tam stoisko pod nazwą "Pizzeria Grozy". Można tam zobaczyć przykłady największych profanacji włoskiej tradycji, a zarazem najbardziej osobliwych wypieków.
Co to znaczy tradycyjna włoska pizza?
Klasyczna włoska pizza jest najczęściej z sosem pomidorowym i mozzarellą. Tymczasem w lokalach na całym świecie są najbardziej obrazoburcze wersje historycznej włoskiej potrawy. Mowa o dodatkach takich jak ananasy, których nie mogą znieść miłośnicy oryginalnej margherity, a także mięso kangura, zebry, świerszcze, kurczak tandoori w jogurcie oraz konopie. Z sondażu wynika też, że ponad jedna czwarta Włochów nie miała odwagi zjeść pizzy za granicą. – Zagwarantowanie oryginalności receptur i przestrzeganie zasad sztuki przygotowania pizzy oznacza również obronę dania, stanowiącego integralną część naszej tradycji, zagrożonej przez szerzenie się podrabianych włoskich produktów – przekazał prezes Coldiretti Ettore Prandini.