Mięsa i ryb nie można wiecznie trzymać w zamrażarce. Jak długo można to robić?

Bartosz Godziński
19 października 2024, 15:11 • 1 minuta czytania
Ile można mrozić mięso, ryby, owoce i warzywa? Są konkretne liczby Fot. GARO/PHANIEEAST NEWS
Gotowce kupowane w sklepach mają swoje terminy, ale kupujemy też surowe mięsa i ryby czy owoce i warzywa. Często w większych ilościach, bo akurat była promocja. Nadwyżkę zamrażamy, by się nie zmarnowała. W tak niskich temperaturach można je trzymać długo, ale, co to znaczy "długo"? Okazuje się, że są konkretne terminy przydatności do spożycia.
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Trzymanie surowego jedzenia w lodówce to tylko tymczasowe rozwiązanie. Dlatego praktycznie każdy z nas je zamraża. Niestety nawet w takich warunkach mogą z czasem być niezdatne do spożycia.


Jak długo można mrozić surowe mięso, ryby, owoce i warzywa?

Najdłużej w zamrażarce możemy trzymać owoce i warzywa, bo aż rok, najkrócej mięso mielone i drób (ma dużo tzw. tłuszczów nienasyconych, które łatwo się utleniają). Specjalną ściągawkę przygotowała Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Łobzie.

Ogólnie w przypadku mięs i ryb trzeba pilnować wyżej wypisanych terminów, bo są stosunkowo krótkie i łatwo je przegapić, jeśli nie zaglądamy zbyt często do zamrażarki. Chyba najłatwiej to zrobić dodając do nich karteczkę z datą zamrożenia. Po czasie zaczynają tracić na jakości i smaku.

Pod żadnym pozorem nie powinniśmy też zamrażać już raz rozmrożonego jedzenia. Po wyjęciu z zamrażarki powinniśmy je czym prędzej zjeść. W innym razie grozi nam zatrucie pokarmowe.

– Żywność zawiera mikroorganizmy, które są obecne zarówno w mięsach, jak i warzywach. Podczas zamrożenia zostają one "uśpione", a po rozmrożeniu "budzą się" i stają aktywne. Jeśli więc ponownie chcemy zamrozić mięso, narażamy się na zatrucie pokarmowe – wyjaśniała Anna Englisz, doradca żywieniowy z Setpoint w audycji "W cztery oczy" na antenie Czwórki.

W czym trzymać zamrożone jedzenie? Pudełko po lodach to klasyk, ale są też inne sposoby

"Zamrożoną żywność należy przechowywać w odpowiednich, szczelnie zamkniętych pojemnikach lub woreczkach foliowych (są np. woreczki nadające się idealnie do mrożenia np. dania z sosem, do których dołączone są specjalne zamknięcia). W przypadku pojemników mamy do wyboru wiele rozmiarów i kształtów. Pojemniki wykonane są z tworzywa lub szkła" – radzi sanepid.

Pamiętajmy też, że w przypadku płynnych potraw np. zup, powinniśmy zapełniać je do 3/4 pojemnika. Jeśli wlejemy je "na styk", mogą rozsadzić opakowanie, bo ciecze rozszerzają swoją objętość w minusowych temperaturach.