Ta sól kosztuje ponad 1000 złotych za kilogram. Czy warto tyle na nią wydać?

Rafał Badowski
28 września 2024, 16:09 • 1 minuta czytania
Sól to podstawowy składnik dodawany do potraw przez wielu z nas. W ostatnim czasie pojawiają się jej rozmaite, zdrowsze odmiany. Jedną z nich jest sól bambusowa, która zyskuje coraz większą popularność na polskich stołach. Już buddyjscy mnisi wykorzystywali ją do rozmaitych rytuałów i jako produkt leczniczy. Kosztuje aż 850 złotych za kilogram. Czy warto tyle zapłacić?
Dlaczego sól bambusowa jest tak droga? Kosztuje nawet ponad 1000 zł za kilogram. Fot. Screen / YouTube / Business Insider India
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Skąd wywodzi się nazwa sól bambusowa? Wcale nie dlatego, że pochodzi z bambusów. Po prostu przygotowuje się ją w bambusach. Proces jej produkcji jest bardzo skomplikowany i czasochłonny. Tradycyjną sól kuchenną pozyskuje się zwykle z wody morskiej lub kopalni soli, a jej produkcja jest dość prosta i tania. W przypadku soli bambusowej mamy do czynienia z zupełnie innym procesem, opartym na wielowiekowej koreańskiej tradycji: Podstawą soli bambusowej jest sól morska, którą pozyskuje się tradycyjnie w Korei Południowej.


Jak widać, proces produkcji soli bambusowej jest niezwykle złożony. To praca ręczna, która jest czasochłonna. Dlatego właśnie sól bambusowa jest kilkadziesiąt razy droższa od tradycyjnej soli kuchennej. Tę możemy kupić w sklepach średnio za 2,70 zł za kilogram – podaje serwis dlahandlu.pl (dane z dużych sklepów z września 2024). Sól bambusowa ma pudrową konsystencję i słodkawy smak. Czuć w niej nutę dymu, na którą wpłynął oczywiście proces wypalania w bambusie. By utrzymać ten aromat, należy trzymać ją w suchym i chłodnym miejscu. Powinna być szczelnie zamknięta, najlepiej w jakimś naczyniu. Dzięki temu jej właściwości utrzymają się przez długi czas. Można nią przyprawiać proste potrawy. Drewno bambusowe posiada wiele pierwiastków, które uwalniają się podczas spalania. Może być prażona nawet 9 razy i właśnie to sprawia, że jest w niej o wiele więcej minerałów niż na przykład w soli himalajskiej. Ale i tak należy stosować ją z umiarem. Nadmiar sodu może się bowiem przyczynić do nadciśnienia i warto uważać.

Ile kosztuje sól bambusowa?

Kilogram soli bambusowej to koszt około 850 złotych, a wysokiej jakości sól bambusowa kosztuje nawet około 380 złotych za 250-gramowy słoik, co czyni ją najdroższą solą na świecie. Tak wysoka cena wynika z tego, ze proces prażenia soli bambusowej może trwać około miesiąca. Koreańczycy uwielbiają tę odmianę.

Właściwości zdrowotne soli bambusowej

Zwolennicy soli bambusowej podkreślają jej wyjątkowe właściwości zdrowotne, które mają czynić ją lepszym wyborem niż sól kuchenną, a nawet sól himalajską czy morską.

Jak sól bambusowa wypada na tle innych soli?

Choć jest ceniona za swoje unikalne właściwości, warto zastanowić się, jak dokładnie wypada na tle innych rodzajów soli, które również uchodzą za zdrowsze alternatywy dla soli kuchennej, takich jak sól morska czy sól himalajska.

Czy warto zapłacić 850 zł za sól bambusową?

Decyzja o zakupie soli bambusowej zależy w dużej mierze od tego, jakie korzyści zdrowotne są dla nas priorytetem oraz jak dużą wagę przykładamy do jakości spożywanych produktów. Oto najważniejsze wnioski:

Mimo potencjalnych korzyści zdrowotnych cena soli bambusowej może być zaporowa dla większości konsumentów. Jeśli jej użycie miałoby być sporadyczne, np. jako dodatek do specjalnych dań, może mieć sens, jednak na co dzień może być zbyt kosztowna. I to właśnie brak jednoznacznych dowodów, czy przewyższa inne rodzaje soli, sprawia, że jej rzeczywisty stosunek jakości do ceny na razie pozostaje dyskusyjny.