Dietetyk wybrał najzdrowszy chleb z Biedronki. Szok, bo to wcale nie drogi "fitness"
Jaki chleb z Biedronki jest najzdrowszy?
Michał Wrzosek jest znanym z TikToka dietetykiem, który nierzadko podejmuje się nieoczywistych wyzwań. Ostatnio postanowił przeanalizować menu Mcdonald's pod kątem najzdrowszych pozycji. Oczywiście nie polecał jedzenia w restauracji pod złotymi łukami, ale kierował się raczej wyborem mniejszego zła.
Wyróżnił wśród nich sałatkę z kurczakiem (bez sosu vinegret), kajzerkę z oferty śniadaniowej z kurczakiem, wrapa z kurczakiem. Teraz postanowił przeanalizować ofertę pieczywa w supermarkecie Biedronka. Ciekawe jest to, że w kategorii najzdrowszego chleba wcale nie wygrał znany chleb fitness.
Dietetyk go nie skrytykował, ale uznał, że istnieje tańsza alternatywa o lepszym składzie. Jak stwierdził, chleb najlepiej wybierać w wersji niepakowanej i wykorzystywać dostępne już powszechnie papierowe torebki.
Foliowe opakowanie ma jedną wadę – przyspiesza proces pleśnienia pieczywa. Może również sprawić, że straci ono aromat i smak. Jaki chleb jest więc najlepszy?
W swoim poście na Instagramie Michał Wrzosek przekonuje, że najlepszym wyborem jest według niego chleb żytni, który nie jest krojony ani pakowany. Skład – im krótszy tym lepszy, a w chlebie żytnim znajdziemy jedynie mąkę, wodę i sól. Co ciekawe, chleb żytni to też jedna z najtańszych opcji w Biedronce.
Masło czy margaryna – co jest zdrowsze?
Masła i margaryny używamy nie tylko do smarowania kanapek, ale i gotowania czy pieczenia. Wiele osób zastanawia się, który wybór jest zdrowszy. Z jednej strony wydaje nam się, że margaryna powinna mieć mniej tłuszczu niż masło, z drugiej masło kojarzy nam się z naturalnym składem, margaryna – różnie. Michał Wrzosek postanowił to sprawdzić. Okazuje się, że margaryna jest zdrowsza od masła chociaż jest mniej naturalna.
– Dlaczego margaryna jest zdrowsza? Masło ma dużo więcej niezdrowych, nasyconych kwasów tłuszczowych od margaryny. Masło ma 65 proc., a taka Flora 7 proc. Masło ma też mniej zdrowych, wielonienanasyconych kwasów tłuszczowych. Zamiana 10 proc. kalorii z masła na margarynę zmniejsza stężenie złego cholesterolu – stwierdził dietetyk.
Nie on pierwszy przekonywał do zmiany naszego nastawienia. Już w 2021 r. w swoim artykule prof. dr hab. Krzysztof Krygier, technolog żywności, pisał, że obecnie to margaryna jest zdrowsza od masła pod kątem tłuszczowym.