Dietetyk wybrał najzdrowszy chleb z Biedronki. Szok, bo to wcale nie drogi "fitness"

Agnieszka Miastowska
25 września 2024, 15:23 • 1 minuta czytania
Dzisiaj nie mamy problemu z tym, że w sklepach brakuje odpowiednich produktów. Kłopotem jest raczej zbyt duży wybór, a w związku z tym problem z rozróżnieniem, co naprawdę jest dobrej jakości, a co tylko kusi konsumenta. Pewien dietetyk postanowił sprawdzić, który chleb z Biedronki ma najlepszy skład. Co ciekawe – wcale nie był to chleb "fitness" a tańsza opcja.
Biedronka – jaki chleb jest najzdrowszy? Wcale nie fitness Fot. Filip Naumienko/REPORTER
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Jaki chleb z Biedronki jest najzdrowszy?

Michał Wrzosek jest znanym z TikToka dietetykiem, który nierzadko podejmuje się nieoczywistych wyzwań. Ostatnio postanowił przeanalizować menu Mcdonald's pod kątem najzdrowszych pozycji. Oczywiście nie polecał jedzenia w restauracji pod złotymi łukami, ale kierował się raczej wyborem mniejszego zła.


Wyróżnił wśród nich sałatkę z kurczakiem (bez sosu vinegret), kajzerkę z oferty śniadaniowej z kurczakiem, wrapa z kurczakiem. Teraz postanowił przeanalizować ofertę pieczywa w supermarkecie Biedronka. Ciekawe jest to, że w kategorii najzdrowszego chleba wcale nie wygrał znany chleb fitness.

Dietetyk go nie skrytykował, ale uznał, że istnieje tańsza alternatywa o lepszym składzie. Jak stwierdził, chleb najlepiej wybierać w wersji niepakowanej i wykorzystywać dostępne już powszechnie papierowe torebki.

Foliowe opakowanie ma jedną wadę – przyspiesza proces pleśnienia pieczywa. Może również sprawić, że straci ono aromat i smak. Jaki chleb jest więc najlepszy?

W swoim poście na Instagramie Michał Wrzosek przekonuje, że najlepszym wyborem jest według niego chleb żytni, który nie jest krojony ani pakowany. Skład – im krótszy tym lepszy, a w chlebie żytnim znajdziemy jedynie mąkę, wodę i sólCo ciekawe, chleb żytni to też jedna z najtańszych opcji w Biedronce.

Masło czy margaryna – co jest zdrowsze?

Masła i margaryny używamy nie tylko do smarowania kanapek, ale i gotowania czy pieczenia. Wiele osób zastanawia się, który wybór jest zdrowszy. Z jednej strony wydaje nam się, że margaryna powinna mieć mniej tłuszczu niż masło, z drugiej masło kojarzy nam się z naturalnym składem, margaryna – różnie. Michał Wrzosek postanowił to sprawdzić. Okazuje się, że margaryna jest zdrowsza od masła chociaż jest mniej naturalna.

– Dlaczego margaryna jest zdrowsza? Masło ma dużo więcej niezdrowych, nasyconych kwasów tłuszczowych od margaryny. Masło ma 65 proc., a taka Flora 7 proc. Masło ma też mniej zdrowych, wielonienanasyconych kwasów tłuszczowych. Zamiana 10 proc. kalorii z masła na margarynę zmniejsza stężenie złego cholesterolu – stwierdził dietetyk.

Nie on pierwszy przekonywał do zmiany naszego nastawienia. Już w 2021 r. w swoim artykule prof. dr hab. Krzysztof Krygier, technolog żywności, pisał, że obecnie to margaryna jest zdrowsza od masła pod kątem tłuszczowym.