Ta kawa to tak naprawdę podróba, a Polacy ją uwielbiają. Dają się oszukać przy sklepowej ladzie
Najgorszy rodzaj kawy – piją go Polacy
Niektórym wydaje się, że szampon 2 w 1 naprawdę zastąpi i produkt do mycia, i odżywkę. Nie jest tak, podobnie jak z kawą "3 w 1", która kusi nas tym, że nie musimy dodawać cukru. Łatwo taką saszetkę złapać w drodze do pracy, w końcu wystarczy ją zalać gorącą wodą i gotowe. Smak?
To już kwestia gustu, ale wiele osób docenia mleczno-kawowy i słodki posmak, licząc, że taka kawa ich rozbudzi i nie zaszkodzi zdrowiu. Zdarzyło ci się kiedykolwiek spojrzeć na skład kawy instant?
No to uwaga. Jeżeli poświęcimy chwilę i przeanalizujemy skład kawy instant, nie znajdziemy tam składników korzystnych dla naszego organizmu, a co więcej, nawet samej kawy są tam raczej minimalne ilości.
Przykładowy skład to: "cukier, syrop glukozowy, całkowicie utwardzony tłuszcz z ziaren palmowych, kawa rozpuszczalna, 10,1 proc., regulatory kwasowości (E331, E340, E452), białka mleka, sól, emulgatory (E471, E472e), aromaty".
W saszetce znajdziemy więc co prawda kawę, ale rozpuszczalną i to dopiero na czwartym miejscu. Nie trzeba wiedzieć wiele o zdrowym żywieniu, żeby mieć świadomość, iż taki napój ma śladowe ilości kofeiny, za to dużo niezdrowego cukru.
W kawie "3 w 1" nie znajdziemy laktozy i to może być plus dla osób, które jej nie tolerują, ale plus zapewne niewielki. Zazwyczaj jest to odtłuszczone mleko w proszku lub aromat mleczny uzupełniony zabielaczami z chemicznie uzyskiwanego białka mlecznego. Warto dobrze zdawać sobie sprawę z wad kawy instant, zanim zdecydujemy się na jej filiżankę. Jest to produkt wysokoprzetworzony, który w dużych ilościach może prowadzić do podwyższenia poziomu tzw. złego cholesterolu we krwi.
W porównaniu do kawy mielonej kawa instant praktycznie nie ma szans na pobudzenie, co więcej znacznie bardziej obniża przyswajalność żelaza. Pojawia się więc pytanie, jaka kawa jest najzdrowsza i ile jej pić.
Jedną z najzdrowszych kaw jest Arabica, zielona lub ciemno prażona kawa są również korzystne dla zdrowia. Najlepszym sposobem przygotowania kawy jest zaparzenie jej w ekspresie ciśnieniowym. Wtedy świeżo zmielone ziarna najkrócej pozostają w gorącej wodzie. Ile filiżanek możemy bezpiecznie wypić? Umiarkowanie od 2 do 3 filiżanek, czyli od 300 do 450 mililitrów dziennie.