Jagodzianki z Polski zdobywają uznanie za granicą. Dziennikarze brytyjskiego "Guardiana" uznali je za jedno z najsmaczniejszych doznań kulinarnych, jakich mieli okazję spróbować w 2023 roku. W gronie miejsc wyróżnionych przez redakcję znalazła się również cukiernia z Warszawy.
Reklama.
Reklama.
Zespół brytyjskiego dziennika "Guardian" docenił wyjątkowe walory polskich jagodzianek. Diana Henry, redaktorka brytyjskiego pisma i ceniona autorka książek kulinarnych, udała się do Warszawy, aby osobiście spróbować tego tradycyjnego polskiego wypieku. W efekcie jagodzianki znalazły się na prestiżowej liście najlepszych smaków roku 2023 według redakcji "Guardiana".
W najlepszych, rzemieślniczych piekarniach wypieki z obfitym nadzieniem jagodowym cieszą się ogromnym zainteresowaniem i dosłownie znikają z półek, przypominając o świeżych bułeczkach. Jednym z takich miejsc jest zlokalizowana na warszawskim Żoliborzu piekarnia "Cała w Mące", która prawdopodobnie nie wymaga przedstawiania żadnemu stołecznemu smakoszowi, zarówno jeśli chodzi o słodkie, jak i wytrawne wypieki.
Najlepsze przysmaki 2023. Jagodzianki z Warszawy robią furorę za granicą
W lecie bieżącego roku do tej piekarni zawitała Diana Henry, redaktorka "Guardiana" oraz znana brytyjska autorka książek kulinarnych.
Henry jest autorką wielu popularnych wśród miłośników jedzenia książek, takich jak "Roast Figs", "Sugar Snow" czy "Salt Sugar Smoke". Latem wybrała się na wakacje do Polski z zamiarem odwiedzenia piekarni "Cała w Mące", którą odkryła wcześniej na Instagramie. Dodatkowo planowała spotkanie z założycielką piekarni, Moniką Walecką.
Pisarka przyznała, że zupełnie zapomniała, że wówczas w Polsce trwał sezon na jagody, które były dostępne w niemalże każdej warszawskiej piekarni i cukierni. Po wejściu do "Cała w Mące" postanowiła spróbować kilku miejscowych wypieków z jagodami.
"Jagody są wspaniałe" – entuzjastycznie wypowiada się o naszych owocach Diana Henry w artykule opublikowanym na łamach "Guardiana". Pisarka doceniła w nich idealny balans między słodyczą a lekką cierpkawością. Wówczas oferta "Cała w Mące" obejmowała różnorodne wypieki z jagodami, w tym bułeczki inspirowane duńskimi słodkościami oraz oczywiście klasyczne polskie jagodzianki.
"Prawdopodobnie moją ulubioną była brioszka nadziewana jagodami. Była absolutnie wspaniała" – podsumowuje swoje zachwyty nad jagodzianką Diana Henry w artykule, który właśnie ukazał się na łamach "Guardiana". Tradycyjny polski wypiek znalazł się na krótkiej liście smakołyków z całego świata, które zdobyły uznanie redakcji kulinarnej brytyjskiego dziennika.
Czytaj także:
Piekarnia "Cała w Mące" zdobywa uznanie nie tylko za doskonałe wypieki, lecz także za wyjątkowe podejście do rzemiosła. Monika Walecka, ucząc się sztuki piekarskiej "od zera" i nie posiadając formalnego wykształcenia w tej dziedzinie, zdobyła wiedzę i umiejętności w renomowanych piekarniach na całym świecie.