Najzdrowsze mięso na promocji w listopadzie. Polacy go nie zauważają, idzie na eksport do Niemiec

redakcja Topnewsy
05 listopada 2024, 13:15 • 1 minuta czytania
Przed 11 listopada rośnie sprzedaż mięsa z gęsi. Warto zwrócić uwagę, że w tych dniach możemy znaleźć to mięso w promocyjnych cenach. Ze względu na jego właściwości zdrowotne warto jednak sięgać po nie przez cały rok.
Mięso gęsiny jest zdrowe, a Polacy go nie zauważają. Fot. Piotr Jędzura / Reporter
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Cykl hodowlany gęsi trwa od wiosny do późnej jesieni i to właśnie na początku listopada mięso gęsi jest najsmaczniejsze – pisze serwis medonet.pl.


Promocję na gęsinę ma Lidl. Pierś z polskiej gęsi białej kołudzkiej kosztuje 24,99 złotych za kilogram. Tradycyjnie kosztuje 32,99 zł. Inne rodzaje mięsa z gęsi są nieco tańsze. Także można dostać je w promocji w niemieckiej sieci.

Gdzie jest hodowana gęś biała kołudzka?

W ramach ciekawostki warto wspomnieć, że gęś biała kołudzka (udoskonalana rasa gęsi o udoskonalonych walorach smakowych i zdrowotnych) jest hodowana w Instytucie Zootechniki – Państwowym Instytucie Badawczym Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej.

Gęsi te charakteryzują się dobrym zdrowiem i szybkimi przyrostami. Gęś przeznaczona na mięso powinna mieć minimum 16 tygodni i ważyć od 6 do 7 tygodni.

Dlaczego mięso gęsi jest tak zdrowe?

To bogate źródło łatwo przyswajalnego białka. Mimo że mięso to jest dość tłuste, to jak przekonuje eksperta cytowana przed Medonet, nie należy się go obawiać.

– Pomimo wyższej kaloryczności i większej zawartości tłuszczu, gęsina zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, z więc tych korzystniejszych dla naszego zdrowia, czyli oleinowego, linolowego, linolenowego i arachidonowego – mówi Justyna Walerowska-Madej, dietetyk z Columna Medica. Gęsie mięso jest cenione w Polsce, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, jako smaczna i bogata w składniki odżywcze alternatywa dla innych mięs.

Korzyści dla zdrowia wynikające ze spożywania gęsiny

Czy warto spożywać gęsinę na co dzień?

Mimo wielu korzyści zdrowotnych warto zachować umiar w spożyciu gęsiny. Oto kilka czynników, które warto wziąć pod uwagę:

Jak bezpiecznie spożywać gęsinę? Praktyczne wskazówki

Aby czerpać korzyści zdrowotne z mięsa gęsiego i jednocześnie zminimalizować ryzyko, warto zastosować kilka zasad: