Rossmann wydał pilny komunikat do klientów. Apeluje o zwrot niebezpiecznego produktu
Nie jest to bezprecedensowa sytuacja: sklepy czasem wydają podobne komunikaty, bo niestety co jakiś czas wychodzi na jaw, że sprzedawane produkty nie spełniają norm i mogą być groźne dla zdrowia, a nawet życia. Tym razem padło na Rossmanna.
Rossmann wycofuje ze sprzedaży płatki śniadaniowe. Mogą być groźne dla zdrowia
Drogeria w komunikacie do klientów poinformowała, że wycofuje jedną z partii produktu, w którym przekroczono normy akryloamidu (więcej o tej substancji za chwilę). Mowa o płatkach (kulkach) kakaowych MILZU! Bio Zwinność. Które konkretnie są potencjalnie niebezpieczne?
- Płatki kakaowe MILZU! Bio Zwinność.
- opakowanie 200 g
- data ważności: 13.03.2025 r.
- kod EAN: 4751022360837
"Produkt wprowadzony na rynek pod nazwą 'MILZU! Bio Zwinność 200 g' (…) decyzją producenta został wycofany z obrotu. Powodem jest przekroczenie zawartości akryloamidu w partii tego produktu" – powiadomił cytowany przez RMF FM quality manager firmy.
Jeżeli kupiliśmy wspomniane płatki śniadaniowe, możemy je zwrócić w sklepach Rossmanna. Apel dotyczy konkretnie wymienionej daty ważności, która jest też numerem serii. "Spółka Merkury S.A. prosi o zwrot towarów z podaną powyżej datą ważności. W razie jakichkolwiek wątpliwości prosimy o kontakt z naszym działem sprzedaży" – czytamy.
W komunikacie nie ma mowy o tym, czy jest potrzebny paragon, ale zawsze w takich wypadkach wystarczy przyniesienie do sklepu opakowania, by otrzymać zwrot pieniędzy. Raczej nikt nie będzie robił z tego tytułu problemu, bo sprawa jest poważna.
Czym jest akryloamid? Dlaczego jest niebezpieczny i jak go ograniczyć?
Akryloamid (akrylamid) to organiczny związek chemiczny. "Powstaje zwykle w produktach skrobiowych w procesie pieczenia, smażenia lub zapiekania w wysokich temperaturach (120°-150°C)" – informuje sanepid.
"Główna reakcja chemiczna nosi nazwę reakcji Millarda - w jej wyniku po podgrzaniu naturalnie występujące w produktach skrobiowych cukier i aminokwasy łączą się, tworząc substancje dające nowe smaki i aromaty. Powoduje to także brązowienie żywności i powstanie akrylamidu" – czytamy dalej.
Występuje w m.in. kawie, czipsach, chrupkim pieczywie, sucharkach, herbatnikach ciastkach (i jak widać również w płatkach). "Z badań laboratoryjnych wynika, że akrylamid w diecie wywołuje nowotwory u zwierząt. Naukowcy wnioskują, że akrylamid w żywości potencjalnie zwiększa ryzyko nowotworów u konsumentów niezależnie od wieku" – podają eksperci.
Niestety ze względu na naturalne powstawanie akrylamidu w produktach skrobiowych, praktycznie niemożliwe jest jego zupełne wyeliminowanie z jedzenia. Dlatego też powinniśmy stosować zróżnicowaną dietę i uważnie gotować - nie doprowadzać jedzenia do przypalenia, ale lekkiego zbrązowienia.