Kawa – ten rodzaj sklepowej kawy jest najgorszy. Polacy go uwielbiają
Kawa – ten rodzaj sklepowej kawy jest najgorszy. Polacy go uwielbiają Fot. EAST NEWS

Chociaż Polacy piją dużo kawy, mają do niej zupełnie inne podejście niż Włosi czy Amerykanie. Nie przepadamy za espresso, rzadko pijemy frappę. Wybieramy raczej czarną kawę lub capuccino i to żaden grzech. O wiele gorzej, że łapiemy się na kawę, która właściwie kawą nie jest. Mowa o saszetkach z napisem "kawa trzy w jednym", które leżą przy sklepowej ladzie. Wiecie, co naprawdę w nich jest?

REKLAMA

Najgorszy rodzaj kawy – piją go Polacy

Niektórym wydaje się, że szampon 2 w 1 naprawdę zastąpi i produkt do mycia, i odżywkę. Nie jest tak, podobnie jak z kawą "3 w 1", która kusi nas tym, że nie musimy dodawać cukru. Łatwo taką saszetkę złapać w drodze do pracy, w końcu wystarczy ją zalać gorącą wodą i gotowe. Smak?

To już kwestia gustu, ale wiele osób docenia mleczno-kawowy i słodki posmak, licząc, że taka kawa ich rozbudzi i nie zaszkodzi zdrowiu. Zdarzyło ci się kiedykolwiek spojrzeć na skład kawy instant?

No to uwaga. Jeżeli poświęcimy chwilę i przeanalizujemy skład kawy instant, nie znajdziemy tam składników korzystnych dla naszego organizmu, a co więcej, nawet samej kawy są tam raczej minimalne ilości.

W mieszance typu 3 w 1 na kilkanaście gramów proszku znajdziemy niecałe dwa ziarenka kawy. 

Przykładowy skład to: "cukier, syrop glukozowy, całkowicie utwardzony tłuszcz z ziaren palmowych, kawa rozpuszczalna, 10,1 proc., regulatory kwasowości (E331, E340, E452), białka mleka, sól, emulgatory (E471, E472e), aromaty".

W saszetce znajdziemy więc co prawda kawę, ale rozpuszczalną i to dopiero na czwartym miejscu. Nie trzeba wiedzieć wiele o zdrowym żywieniu, żeby mieć świadomość, iż taki napój ma śladowe ilości kofeiny, za to dużo niezdrowego cukru.

W kawie "3 w 1" nie znajdziemy laktozy i to może być plus dla osób, które jej nie tolerują, ale plus zapewne niewielki. Zazwyczaj jest to odtłuszczone mleko w proszku lub aromat mleczny uzupełniony zabielaczami z chemicznie uzyskiwanego białka mlecznego. Warto dobrze zdawać sobie sprawę z wad kawy instant, zanim zdecydujemy się na jej filiżankę. Jest to produkt wysokoprzetworzony, który w dużych ilościach może prowadzić do podwyższenia poziomu tzw. złego cholesterolu we krwi.

W porównaniu do kawy mielonej kawa instant praktycznie nie ma szans na pobudzenie, co więcej znacznie bardziej obniża przyswajalność żelaza. Pojawia się więc pytanie, jaka kawa jest najzdrowsza i ile jej pić.

Jedną z najzdrowszych kaw jest Arabica, zielona lub ciemno prażona kawa są również korzystne dla zdrowia. Najlepszym sposobem przygotowania kawy jest zaparzenie jej w ekspresie ciśnieniowym. Wtedy świeżo zmielone ziarna najkrócej pozostają w gorącej wodzie. Ile filiżanek możemy bezpiecznie wypić? Umiarkowanie od 2 do 3 filiżanek, czyli od 300 do 450 mililitrów dziennie.