"Owoc aniołów" może uratować odporność zimą. Ma więcej witaminy C niż cytryna

Agnieszka Miastowska
17 listopada 2024, 13:42 • 1 minuta czytania
Gdy zbliża się jesień i zima wiele osób cierpi na nawracające przeziębienia, zmęczenie, ogólny spadek odporności. Nieustannie jesteśmy zasypywani reklamami suplementów i witamin, które mają ten problem rozwiązać. A zacząć wypadałoby od jedzenia – ten owoc nazywany jest "owocem aniołów", a witaminy C ma nawet więcej niż cytryna. Zapewne nie zgadniecie, o jaki chodzi.
Co jeść na odporność? Owoc aniołów ma dużo witaminy C Fot. Pexels
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

"Owoc aniołów" może uratować odporność zimą

Owoc, o którym mowa:


Ale ciekawy jest fakt, że nazywany jest "owocem aniołów" – mowa o papai. Charakteryzuje ją słodki, egzotyczny smak, ale także wysoka zawartość witaminy A i C. A skąd wziął się anielski przydomek owocu?

Nazywanie papai "owocem aniołów" przypisuje się amerykańskiemu politykowi Benjaminowi Franklinowi.

Według źródeł historycznych Franklin, zachwycony wyjątkowym smakiem papai, miał nadać jej to określenie, by podkreślić jej delikatność, soczystość i słodycz, przypominającą smak „anielskiej uczty” – coś niemalże boskiego.

Dodatkowo papaja jest pełna wartości odżywczych, witamin (głównie witaminy C i A) oraz enzymów wspomagających trawienie, co dodaje jej walorów zdrowotnych.

Warto wiedzieć, że papaja ma tak wysoki poziom witaminy C, że wystarczy, że zjecie jeden średni owoc, a pokryjecie zapotrzebowanie na tę witaminę w około 244 procentach. Papaja zawiera 61 mg witaminy C w 100 gramach. Dla porównania cytryna ma jej 53 mg w 100 gramach.

Dzięki temu papaja nie tylko wspiera układ odpornościowy, ale też wpływa korzystnie na regenerację tkanek, zmniejszając podatność na infekcje i wspomagając procesy przeciwzapalne.

Papaja zawiera również witaminę A, której działanie korzystnie wpływa na wzrok i zdrowie skóry. Dzięki karotenoidom, takim jak beta-karoten, papaja pomaga chronić oczy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i może zmniejszyć ryzyko degeneracji plamki żółtej.

Składniki zawarte w papai, takie jak enzym papaina, wspomagają także trawienie i ułatwiają rozkład białek, co czyni ją przydatną w dietach eliminacyjnych lub oczyszczających.

Papaja może także wspierać regulację poziomu cukru we krwi i obniżać ciśnienie krwi, co czyni ją owocem korzystnym dla osób dbających o układ krążenia. Zawarte w niej błonnik i przeciwutleniacze, jak likopen, zmniejszają stres oksydacyjny w organizmie, a tym samym wpływają na poprawę ogólnego stanu zdrowia.

Owoce papai mogą być spożywane na surowo, w sałatkach, koktajlach lub jako dodatek do innych dań, co sprawia, że są wszechstronnym elementem diety.