Czego nie wkładać do lodówki? Te produkty nie mają tam swojego miejsca
Czego nie wkładać do lodówki?
Wkładanie niektórych produktów do lodówki może obniżyć ich jakość, zmienić smak, a nawet przyspieszyć ich psucie. Oto lista produktów, których lepiej tam nie przechowywać:
Jednak to nie koniec wskazówek. Wiele osób chowa do lodówki jeszcze ciepłe jedzenie. Szczególnie jeśli wieczorem przygotowujemy sobie obiad na kolejny dzień do pracy, zdarza nam się schować go w pudełku do lodówki. Jeśli jest jeszcze ciepły, to popełniamy wielki błąd, który ma dwie konsekwencje.
Czy można włożyć ciepłe jedzenie do lodówki?
Nie. W ten sposób możemy zaszkodzić żywności, która już jest schowana w lodówce. Wynika to z faktu, że ciepło, które wydziela takie jedzenie, podnosi temperaturę w lodówce, a to z kolei przyspiesza wzrost rozwijających się w jedzeniu bakterii.
Po drugie, wkładanie gorących posiłków do lodówki może zaszkodzić urządzeniu. Przez podniesienie temperatury lodówka musi bardziej chłodzić, aż do momentu, gdy osiągnie pożądaną temperaturę. To może przełożyć się na wyższe rachunki.
W dłuższym czasie takiego postępowania mogłoby dojść też do awarii. Poza tym para z gorących potraw skrapla się, a przez to dochodzi do szybszego oblodzenia lodówki. Co więc zrobić, jeśli mamy garnek pełen gorącego rosołu i nie chcemy czekać do późnej nocy, by wstawić go do lodówki?
Sposobem stosowanym przez nasze mamy i babcie jest wystawienie garnka z gorącym jedzeniem w chłodniejsze dni na przykład na parapet czy balkon. Przygotowane posiłki można przechowywać w lodówce przez około 3-4 dni.