Do czego służy podkładka w paczce z mięsem? Mało kto wie, o co naprawdę chodzi
Do czego służy podkładka w paczce z mięsem?
Jeśli nie kupujemy mięsa na wagę na specjalnym stoisku, to do wyboru mamy jeszcze mięso zapakowane w plastikowe pudełka. Chociaż na pierwszy rzut oka tego nie widać, to pod mięsem znajduje się jeszcze specjalna podkładka, niektórzy nazywają ją kartką lub chusteczką.
Jest cienka i składa się zazwyczaj z tworzywa sztucznego lub chłonnej celulozy. Zawsze jest wilgotna od mięsa. Już po tym można się domyślić, że jest umieszczana przy mięsie nie bez przyczyny, ale nie tylko w jednym celu. Można powiedzieć, że podkładka pod mięsem ma trzy różne zastosowania.
1. Zwalczanie wilgoci. W paczce mięso narażone jest na wilgoć, a zadaniem podkładki jest ją wchłaniać, co zapewnia mięsu świeżość na dłużej.
2. Zapobieganie mnożenia się bakterii. Z mięsa wydobywa się ciecz, a w niej znajdują się różne drobnoustroje. Dzięki podkładce wzrasta też poziom higieny – płyn z mięsa nie wyleje nam się po całej kuchni, gdy będziemy je otwierać.
3. Estetyka. Nie można też bagatelizować strony reklamowej. Klienci chętniej kupią mięso, które wygląda na świeże, czyste i apetyczne, a nie takie skąpane w sokach i krwi.
Czy myć mięso po wyjęciu z paczki? Wiele osób zastanawia się czy po otworzeniu paczki z mięsem należy je umyć i wiele popełnia ten niebezpieczny dla zdrowia błąd. Okazuje się bowiem, że surowego mięsa po wyjęciu z paczki w ogóle nie powinniśmy myć.
Obróbka termiczna zabije bowiem wszelkie bakterie. A co robimy myjąc je w zlewie? Rozpryskujemy bakterie po całej kuchni bez możliwości tak łatwego ich usunięcia.